rousnice

Má vůbec smysl se v dnešní době moderních nástrah vracet ke klasickým nástrahám jako jsou žížaly? Všude se píše o boilies a peletách a na staré nástrahy jako by se zapomnělo. Vybrali jsme pět lety prověřených nástrah, které jsou u ryb pořád v kurzu a svoji účinností se moderním nástrahách přinejmenším vyrovnají.

Kukuřice

Kukuřice je taková stálice mezi rybářskými nástrahami a návnadami. Je účinná na kapry, amury, líny a další kaprovité ryby. Pro rybolov se používá kukuřice v téměř jakékoliv podobě. Můžete chytat na sterilovanou kukuřici z plechovky. Nebo si koupit krmnou kukuřici a uvařit ji. Kukuřice se máčí 24 hodin a poté vaří přibližně 3 hodiny.

TIP: Tradiční nástraha v moderním pojetí? Vyzkoušejte kukuřici pod háčkem na vlasovém přívěsu.

Nastražení kukuřice

Pšenice

Pšenice je velmi účinná nástraha na kapry, cejny a další kaprovité. Můžete ji nechat pár dní namočenou aby vyklíčila. Nebo ji můžete pár hodin namočit a vařit doměkka, přibližně 15 minut. Účinnost pšenice zvýšíte, pokud ji povaříte s česnekem nebo anýzem. Můžete s ní chytat i krmit.

Rousnice

Rousnice jsou i dnes bezkonkurenční při lovu úhořů, okounů nebo sumců. Výborné jsou i pro lov parem, tloušťů nebo kaprů. Rousnice je jedna z nejuniverzálnějších nástrah. Nastražují se na větší háček č. 4 – 1/0 tak, aby působily na háčku co nejpřirozeněji a měly volný pohyb.

rousnice

Hnojní žížala

Hnojní žížaly jsou menší než rousnice, ale na jejich účinnosti jim to nic neubírá. Stále se hojně používají v plavané a feederu. Jsou výborné při lovu velkých cejnů, línů, kaprů a mnoha dalších druhů. Ideální sousto jsou 2-3 hnojáci na menším nebo středním háčku tak, aby se volně pohybovali a působili přirozeně.

hnojní žížala

Pařený lisovaný rohlík (houska)

Rohlík je velice účinná nástraha. Jeho nevýhoda je, že nevydrží příliš dlouho na háčku. Pokud ho však napaříme, vydrží mnohem déle a přitom si zachová svou atraktivitu pro ryby. Postup paření je jednoduchý. Ideální je na to den starý rohlík, který už je trochu “gumový”.

Rohlík vložíte do sáčku s pár kapkami vody a ohřejete v mikrovlnce na 30-45 vteřin. Potom rohlík vytáhnete ze sáčku a zmáčknete mezi dvě kuchyňská prkýnka. Slisovaný rohlík pokrájíte na kostičky a vrátíte do sáčku.

Závěr

Tradiční nástrahy mají mimo jiné výhodu v tom, že jsou velmi levné a snadno dostupné. Osobně rád chytám jak na moderní tak i klasické nástrahy. A co vy?

Sdílejte článek

474 zobrazení
HrůzaNic mocPrůměrDobrýSuper (Ohodnoťte jako první!)
Loading...
Similar Posts

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *